torsdag 22 september 2011

Tonfiskgryta Asia style


En gryta som är en riktig snabbrätt som du fixar på några minuter. Något som man oftast alltid har hemma är ingredienserna till denna rätten, som man kan kompletterar med lite ångkokta grönsaker som blomkål och broccoli. En favorit för ungdomar och fix ihop själva när de kommer hem från skolan och är hungriga. Tar max 10 min.
Mitt bidrag också till september månads matutmaning hos Kalasgott.

Ingredienser för 1-2 personer:
1 burk tonfisk i vatten
1 gul lök
2 dl kokosmjölk/kräm
1 vitlöksklyfta
4 kaffirlimeblad
1 fingerstor röd färsk chilli
2 tsk Bongs hummerbuljong
1 msk smör eller kokosolja/fett
½ krm cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att skiva den gula löken i  skivor, hacka vitlöksklyftan i mycket små bitar och fräs detta i smöret eller kokosoljan utan att det tar färg i en gryta.
Skölj kaffirbladen och strimla och lägg i tillsammans med löken.
Skiva den röda chillin och lägg i hälften i grytan.
Slå på kokosmjölken, buljongen och smaka av med cayennepappar.
Låt koka upp och nu är det dags att lägga i den avrunna tonfisken och värma till.
Plocka gärna bort kaffirlimebladen, eller så många som möjligt för de är inte så goda att få in i munnen.
Slå upp i små skålar och äts med pinnar och porslinsked, garnera med resten av den röda chillin.
Ångkokta grönsaker smakar bra till. Förstås kan du även äta ris, men då garanterar jag paltkoma efteråt och du blir snart hungrig igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar