onsdag 7 september 2011

Portugisisk apelsindessert



Här kommer ett recept som är enkelt att röra ihop (ingen elvisp här inte), men kanske inte så nyttig med tanke på sockret. Ofta har man allt redan hemma, men den är godast riktigt kall, så det är bra att ha på lager i frysen om du får oväntat besök och vill bjuda på något friskt.

4-6 portioner
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 apelsiner, pressad saft
1 msk smält smör
2 msk vetemjöl

Garnering:
apelsinskiva
mörk choklad

Ugnstemperatur
225º - Grill

Gör så här:
Sätt på ugnen. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna. Blanda alla ingredienser till kakan, äggen ska också bara röras i, de behöver inte vispas. Häll den mycket lösa smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen tills smeten stelnat, det tar 12 - 15 min.
Strö lite socker över kakan och stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Rulla försiktigt ihop från ena långsidan. Låt kakan svalna, täck sedan över och ställ den kallt.
Garnera med apelsinskivor och riven mörk choklad. Kakan går bra att frysa och är mycket god när den är riktigt kall, nästan direkt från frysen.

Serveras med vispad grädde.

Visste du att: Apelsiner är väl en av de populäraste frukterna efter bananen i Sverige. Alla vet ju att det är rikt på C-vitaminer men att den även innhåller fibrer, kalium och folat. Den innehåller dessutom mer än 170 stycken kraftfulla färgpigment, där 60 tillhör flavonoider. Alltså är apelsiner en riktig hälsobomb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar