tisdag 20 september 2011

Bruna bönor på klassiskt vis


Klassiska bruna bönor är min absoluta favoriträtt alla kategorier. Både sött, surt och salt, perfekt kombination!
Bruna bönor odlas på Öland, där den kalkhaltiga jorden och de milda höstarna är en perfekt odlingsmiljö. Det är bara dessa bönor som det går att göra en klassisk Bruna bönor.
Brukar alltid ta med några paket torra bruna bönor till Singapore i packningen.

Detta behövs för ca 6 personer
500 g Bruna Bönor
1-(1,5) liter vatten + 2 tsk salt
3 msk sirap
2 msk ättiksprit.


Gör så här:
Slå gärna upp bönorna i en tallrik och kontrollera renheten.
Skölj bönorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten, låt stå över natten och minst 12 timmar.
Sjud bönorna under lock mjuka i nytt vatten och börjar med 1 liter cirka 1 timmar, skumma. Fyll på med mera vatten om det skulle koka in för mycket, men om de endast sjuder räcker det säkert med 1 liter vatten
Rör om då och då så att bönorna reder sig.
Smaksätt med sirap och ättika.
Låter du bönorna svalna och bli kalla så tjocknar de till mera, när du sedan värmer upp dem försiktigt igen.
Serveras med köttbullar, stekt rimmat fläsk eller stekt falukorv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar