onsdag 7 oktober 2015

Focaccia - italienskt klassiskt bröd

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd som kommer från Ligurien där vi var i somras bland annat och vandrade mellan byarna i Cinque Terra, men man kan faktiskt äta det lite överallt och även förstås hemma. Fick det innan vi fick in anti pasti i Bologna. Brödet serveras då oftast tillsammans med god olivolja och några droppar av den klassiska balsamvinägern från Modena och då gärna den krämiga varianten. Supergott att doppa brödet i denna blandning.
Brödet är bakat på vetemjöl och durumvete med havssalt, olivolja och örter. Viktigt för att få ett gott bröd är att låta det jäsa sakta, därför blandar jag jästen i kallt vatten och låter det jäsa innan utbakning i normal rumstemperatur och även efterjäsning innan det blir dags för ugnen. Så långt bort från den varma ugnen och spisen som möjligt 1-2 timmar. Fyllning tar du din favorit förstås, men jag gillar soltorkade tomater och kalamata oliver.
Räkna med inklusive jästid att det tar ungefär 4 timmar innan du kan äta brödet från det att du börjar plocka fram ingredienserna med den långa jästiden.

Ingredienser för 1 bröd i långpanna 25x35 cm:
4 dl kallt vatten
25 g jäst
1,5 tsk honung
7 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
5 tsk oregano
0,5 dl olivolja
2 tsk salt

olivolja till pensling
flingsalt
önskad fyllning som exempel soltorkade tomater i strimlor

Gör så här:
1. Lös jästen i det kalla vattnet.
2. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, olivolja, oregano och knåda rejält i 15 minuter i maskin.
3. Tillsätt salt och knåda ytterligare 4 minuter i maskinen. Låt degen vila i 20 minuter övertäckt.
4. Pensla under tiden en liten långpanna (35x25 cm) rejält med god olivolja och platta sedan ut degen i långpannan. Låt den jäsa i till dubbel höjd (jäsningen kan ta 1-2 timmar beroende på hur kallt degen står), bäst resultat är 2 timmar som jag skrev tidigare.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen med olivolja och strö lite flingsalt över.
7. Tryck i önskad smaksättare, soltorkade tomater eller kalamata eller vad du gillar.
8. Sätt in långpannan i mitten när ugnen kommit upp i 250 grader. Spruta direkt lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till 230 grader. Baka tills brödet blir gyllenbrunt (12-18 min).
9. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler.
10. Skär sedan upp önskade bitar av brödet. Ät och njut tillsammans med god olivolja som du droppar lite krämig balsamvinäger i!

Buon appetito!

3 kommentarer:

  1. Mums. Focaccia är gott! Salt, olivolja, oregano... Rosmarin funkar också!
    //Roland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det gott precis nybakat och lite ljummet!
      Vi hade gäster igår kväll och de tyckte verkligen om brödet, för jag fick en extra kommentar när de skulle gå "brödet var fantastiskt gott".
      Tack för kommentaren!

      Radera