fredag 2 december 2011

Saffransbullar - Lussekatter



Det finns inget godare än saffranskusar. Med den här degen kan du forma väldoftande julkusar i alla de former. Om du inte redan gjort kusar är det hög tid att göra det till helgen!

150 g smör
5 dl mjölk
2 pkt (1g) saffran
1 msk vodka eller brännvin
1 tsk strösocker till saffransblandningen
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
14 dl vetemjöl
1-1,5 dl russin

TILL PENSLING:
uppvispat ägg

Börja med att lägga saffranet i vodka eller brännvin i en liten glasburk med lock tillsammans med 1 tsk strösocker, så att smaken kommer fram, minst 40 minuter, men för bäst resultat ska det ligga och dra i en vecka. (Viktigt är att saffranet är i pulverform, är det i pastillform måste du stöta saffranet tillsammans med 1 socker bit till pulver innan du lägger det i spriten, uteslut då strösockret). 
Smält matfettet i en kastrull: Häll i mjölken, men låt det inte bli varmt. Blanda saffranet med degspadet. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet innan resten hälls över. Tillsätt salt, socker och allt mjöl. Arbeta degen smidig i minst 15 minuter i maskin, tillsätt russinen mot slutet av tiden. Låt den jäsa övertäckt i ca 45 minuter med jättelite mjöl på degen i rumstemperatur (ej för nära spisen). Ta upp den på bakbordet och knåda till den snabbt utan att tillsätta något mjöl. Dela degen i 40 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och forma kusar.
Vi använder plastbakduk och då behövs inget extra mjöl, degens känns som modellera ;). Därför blir de inte torra som många andra saffranskusar brukar bli.

Lägg kusarna på bakpapper. Låt dem jäsa minst 50-60 minuter på en plats med rumstemperatur, ej för nära spisen. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda kusarna i 250°C, 5 minuter. Hög värme och kort tid, så de inte blir torra.
Låt kusarna svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar