tisdag 13 december 2011

Köttbullar



Sandbergs enkla köttbullar gör att det är roligt att steka köttbullar. Man ska inte ha för bråttom utan steka hela tiden på medelvärme. Viktigt är ju förstås att man har en bra stekpanna att steka i. Jag älskar min Le Creuset, gjutjärn inuti och blå emalj på utsidan. Efter stekningen är det bara att torka rent  med ett papper, inget teflon här inte. Länk: Brunsås till köttbullar.

Ingredienser:
400 g blandfärs 50/50
0,5 dl havregryn
0,5-1 dl vatten
1 st gul lök
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
1 ägg
Smör att steka i

Gör så här:
1 Stavmixa löken med vattnet, eller riv löken.
2 Blanda havregryn, potatismjöl, salt, vitpeppar med den gula löken och vattnet.
3 Låt svälla en stund.
4 Blanda ner färsen med en vanlig gaffel för hand. OBS! Ingen assistent eller matberedare för då blir det mera pure och känsla av en fiskbulle i munnen.
5 Tillsätt ägget och blanda försiktigt runt.
6. Nu är det bara till att forma små runda bollar (rågad tsk i storlek) och lägga i stekpannan och steka på medelvärme i riktigt smör. Inga konstiga kemikalier här inte, utan riktigt smör, både för smakens skull och hälsan.
7. Ha inte för bråttom med att vända, utan du hinner rulla nästan en omgång till innan det är dags att vända på dom försiktigt med en stekspade eller skaka stekpannan på klassiskt vis. Jag brukar använda ett teskedsmått för att måtta upp bullarna, så de inte blir förstora. Sedan rullar jag till dom.
8. Nu är det bara att äta eller låta svalna och frysas in. Bra att ha i frysen.

Steker du hela tiden på medelvärme, så stänker det inte i hela köket och det blir inget stekos i huset. Så det gäller att inte ha för bråttom utan vänta tills smöret slutat prata innan du lägger i bullarna och inte vrida upp värmen för att det ska gå fortare. Har du bråttom är det bättre att vänta tills en annan dag när du har mera tid.
För har du bråttom och stressa på värmen får du städa köket istället och då har du ju inte sparat någon tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar