onsdag 23 november 2011

Glögg














Egen glögg är fantastiskt gott och har man väl börjat göra sin egna, är det svårt att gå över till köpglögg igen. Här kommer vårat recept, men det är bara att experimentera med olika mängder av kryddor för att sedan hitta sin egna favorit om man så vill.

Ingredienser, ca. 1 liter glögg
75 cl enkelt rödvin
1,5 dl vodka
6 st kanelstänger av mindre modell
20 st hela kryddnejlikor
1 tsk krossade kardemummakärnor
2 cm färsk ingefära i fingerstorlek
4 strimlor apelsinskal
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Gör så här:
Börja med att krossa kardemumman i en mortel och krossa lätt sönder kanelenstängerna också.
Tvätta en apelsin och skala med en potatisskalare 4 smala strimlor av apelsinen och bara det yttersta, alltså inget vit ska vara med, ca 1 x 4 cm.
Skala ingefäran och dela i 4 delar
Lägg i kryddorna, apelsinskalen och ingefära i en glasburk (helst med lock), häll över 1,5 dl vodka.
Låt burken stå över natten så att kryddsmaken dras ut ordentligt.
Sila ifrån kryddorna, spara kryddextrakten och även kryddorna också. Nu har du fått en stark extrakt på cirka 1,5 dl.
Blanda socker, vatten och kryddorna som du silat bort från extrakten i en kastrull och koka upp så att sockret smälter och att du får ur det sista av kryddorna,  sila försiktigt upp sockerlagen.
Man blanda vin, kryddextrakt, vodka och sockerlag när drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor i kylskåp.
Tips! Man kan också göra mera omgångar kryddextrakt och sockerlag, så man har på lager till julafton. Lika bra att göra allt på en och samma gång.
Vill man också ha starkare glögg spetsar man med mera vodka och efter behag.

Serveras som vanligt lätt uppvärmd med russin och mandel tillsammans med varför inte en kanelstång i en liten kopp. Gott till glöggen är pepparkakor och lite ädelost tillsammans med sharonfrukt.


Vill du ha vit glögg byter du ut rödvinet mot vitt torrt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar