fredag 23 september 2011

Baconlindad Halloumi /Stekost


Detta är en favorit hos oss, en riktig aptitretare som sköljs bäst ner med Champagne;), men vitt och rött vin, öl och isvatten funkar också. 
Varför inte testa detta redan ikväll som en lite aptitretare.

Ingredienser:
1 paket Halloumiost 
eller svensk stekost, våran favorit är Ko-Lomi*) från Brostorps gårdsmejeri, 180-200 g
1 paket bacon
Tandpetare
1 tsk smör eller olja

Gör så här:
Börja med att dela osten i längder (stavar), lika många som baconskivorna.
Dra i varje baconskiva så de blir lite längre.
Linda nu en baconskiva om varje oststav.
Lägg i stekpannan som är lätt smord med lite smör eller olivolja
Stek försiktigt på medelvärme och när de fått en fin brun yta på undersidan vänder du försiktigt.
Stek nu denna sidan tills de får en vacker stekyta.
Lägg nu lite hushållspapper som suger upp fettet.
Ta nu upp de färdigstekta och dela i lagom stora små kuber och lägg tillbaka i stekpannan. Sätt tandpetare i och bara att servera.

Tips!
Serveras direkt ur stekpannan, så håller sig kuberna varma.

*)Sedan fakta om antibiotikaresistens och äkta halloumi kom, så har vi slutat att köpa halloumi, vi köper svensk Ko-Lomi från Brostorp istället och den år så god, och dessutom mycket godare än den från Cypern. 

"Halloumi får bara göras på Cypern och därifrån importeras all Halloumi som säljs i Sverige.  Cypern är även det land i EU som använder mest antibiotika till djur inom lantbruket. Det går åt hela 40 gånger mer per djur i Cyperns jordbruksproduktion i än Sverige. WWF uppmärksammar nu detta för att höja svenskarnas medvetenhet om antibiotikaanvändningen. Även om Halloumin i sig är fri från antibiotika så bidrar den konventionella produktionen till att öka resistensen. Halloumi kommer att ingå i WWFs konsumentguide och WWF flaggar för att produkten inte kommer att få grönt ljus!"

"Antibiotikaresistens räknas idag till ett av dom största hoten mot den globala folkhälsan. År 2050 riskerar tio miljoner människor att dö om inte krafttag tas mot antibiotikaresistensen, enligt FN. Inom ekologisk produktion är det inte tillåtet att i förebyggande syfte ge djur antibiotika. Den som inte vill bidra till en ökad antibiotikaresistens kan därför välja ekologisk Halloumi."

Källa: WWF och Ekoweb.

1 kommentar: